Tips på vad du bör tänka på när du ska köpa en gjutjärnsgryta

Staub är idag ett referensmärke bland världsledande köksmästare så som Paul Bocuse. Gjutjärnsgrytorna används inte endast vid tillagning på spisen eller i ugnen, utan de användas även vid de fina middagarna där de finns med på bordet.

Köpguide gjutjärnsgrytor

Staub arbetar för perfektion och tillverkar högklassiga produkter som kombinerar hög teknologi, tradition och ett modernt tänkande. I och med detta är Staub idag ett ledande varumärke i Frankrike och utöver hela världen. Staub finns idag representerat i över 50 länder.

Företaget grundades av Francis Staub och har sin bas i Alsace, Frankrike där all tillverkning sker.

Gjutjärnsgrytorna är perfekta dels för den professionella köksmästaren eller hemmakocken som är intresserad av att upptäcka fördelarna med välsmakande och nyttig mat.

I juni 2008 gick Staub samman med tyska Zwilling J.A. Henckels som är inriktade på kökstillbehör. Denna sammanslagning har möjliggjort att man nu kan erbjuda ett väldigt brett kvalitetssortiment av kökstillbehör.

Lockets unika funktion

Insidan av grytans lock är utformat så att kondensvattnet under tillagningen droppar ner tillbaks i grytan. Detta medför att matens smak, vitaminer och mineraler bevaras.

Lock med unik utformningKondenserar tillbaks vattnet ner i grytan

Varför gjutjärn?

Tillagning i kokkärl av gjutjärn är ett väl beprövat koncept som fungerar. Gjutjärnsgrytorna har funnits i köket under en lång tid och är populära dels inom det professionella köket och i hemmet. Värmen sprids och bevaras på ett jämt och effektvit sätt utöver hela botten ända upp i kanterna på grytan.

Staub gjutjärnsgrytor är slitstarka och hållbara samtidigt som att de är framställda för att kunna användas dagligen under många år.

Staub gjutjärnsgrytor

Varför är gjutjärnsgrytor tunga?

Staub gjutjärnsgrytor är tillverkade av det allra finaste gjutjärnet. Naturligt gjutjärn är tungt och det finns många fördelar med användning av emaljerade gjutjärnsgrytor.

- Jämn och effektiv värmespridning som motverkar att maten bränner fast.
- Tjock botten som inte kommer att slå sig med tiden.

Vilken typ av köksredskap ska användas?

För att behålla Staubgrytan i bästa skick, rekommenderas det att man använder köksverktyg av plast eller trä.

Diskning av Staub gjutjärnsgrytor

Man kan diska grytan i diskmaskin, men vi rekommenderar att man handdiskar den för det mesta. Detta eftersom extremt användande av starka och frätande kemikalier kan försämra ytskiktet med tiden. Så om man vill behålla gjutjärnsgrytan i toppskick under många år, handdiska den oftast och kör ur den i diskmaskin någon gång ibland.

Handdiskmedel och varmvatten fungerar utmärkt. En Scotch Brite rengöringssvamp kan också användas, men undvik andra slipmedel eller rengöringssvampar. För hårt smutsade kärl, rekommenderar vi blötläggning tills att det släpper.

Kan emaljen flisas sönder och bitar gå ur?

Nej. Staub använder tekniskt avancerad svartmatt emalj invändigt som är väldigt tålig. Emaljen är framtagen för att klara av extremt användande i restaurangkök. Medan den svarta emaljen är väldigt stöttålig, kan den yttre emaljen gå sönder om kokkärlet tappas på hårt underlag.

Slitstark emalj

Använd grytan direkt

Staub gjutjärnsgrytor är emaljerade och kan därmed börja användas direkt. Ingen insmörjning eller kryddning av grytan är nödvändig före första användandet som vissa andra gjutjärnsfabrikanters produkter kräver.

Non-stick beläggning

Den svarta emaljen på insidan av grytorna är non-stick. Användning av olja hjälper ytterligare till att maten inte ska fastna. Vid bryning kan ingredienserna fastna lite, men det hjälper då istället till att ge maten en härlig färg.

Temperatur vid tillagning

Vi rekommenderar medium temperatur vid tillagning. Detta eftersom gjutjärnet har bra värmeledande egenskaper, så det är inte nödvändigt att tillaga på hög värme. Maten blir inte klar snabbare på högre värme. Den blir bränd!

Om du trots det önskar tillaga på hög värme, värm då upp grytan försiktigt för att på så sätt undvika spänningar mellan kallt och varmt.

Användning på induktionshäll eller vanliga spishäll

Kokkärlen från Staub kan användas på alla typer av spishällar, inklusive induktion. Detta gör det möjligt att använda grytan på alla sorters spishällar så som induktion, keramisk, vanlig elektrisk, gas etc.

Garantier

Staub har livstids garanti mot materialfel och tillverkningsfel.


Till gjutjärnsgrytorna i butiken

Staub Gjutjärnsgrytor