Tips på vad du bör tänka på när du ska köpa nya kastruller och grytor

Med hundratals kastruller och grytor hos oss på Prokök från de absolut främsta tillverkarna vet vi att det kan vara svårt att välja kokkärl. Vi har därför sammanställt en köpguide över information och tips gällande funktion, ekonomi och hållbarhet samt övrig information som kan vara bra att veta när du ska köpa nya grytor och kastruller.

Köpguide kastruller och grytor

Ute på marknaden finns idag en uppsjö med kokkärl i olika prisklasser, men det ligger något i begreppet att man får det man betalar för. Vi är övertygade om att kvalitet lönar sig eftersom det inte är ekonomiskt att behöva köpa nya kastruller och grytor med jämna mellanrum. Utöver att riktiga kokkärl håller längre, fungerar de också bättre och du får ett bättre tillagningsresultat från dag ett. Att lägga lite mer pengar på en bra uppsättning med kastruller och grytor och därmed inte behöva köpa nya på väldigt lång tid, det tycker vi är ekonomi och ett vettigt resonemang.

Vi har ett stort utbud i olika prisklasser så att du ska kunna hitta en serie kokkärl som passar just dina behov. Samtliga kokkärl i butiken har en sak gemensamt och det är att vi tycker att dom håller måttet gällande kvalitet, ekonomi och funktionsduglighet.

Det som kännetecknar en bra kvalitetskastrull är kastrullens uppbyggnad och hur värmen sprids och fördelas genom botten ända upp i sidorna på kokkärlet.

Kastrullens uppbyggnad


Material

Högkvalitativt rostfritt stål är ett utmärkt material som gör att dels kokkärlen blir lätta att rengöra och hålla fina samt att de inte kan börja rosta. De allra flesta rostfria kokkärl kan även köras i diskmaskin.

Botten

Det är oftast bottens uppbyggnad och tjocklek som verkligen skiljer en bra kastrull från övriga. Botten bör vara tillverkad av rostfritt stål och helst innehålla en helt innesluten aluminiumkärna eller kärna av koppar för bästa värmeöverföring. En tjock botten är det bästa för en optimal värmespridning och för att kunna behålla en jämn värme utöver hela bottenytan. Desto tjockare botten man har, desto mindre bränner maten fast och det är oftast här man märker stor skillnad på en bra och dålig kastrull.

Spishäll

En annan viktig detalj är vilken typ av spishäll du använder eftersom alla kastruller och grytor inte fungerar på till exempel induktionshällar. Oftast brukar man dela in kokkärlen i två kategorier - fungerar på induktion eller ej. Kastruller för induktionshällar måste ha en magnetisk botten för att fungera. Därav är det viktigt att se till att du köper kokkärl som är avsedda för användning på induktionshäll om du har en induktionshäll, annars kommer dom inte att fungera.

Om kastrullen är anpassad för induktionshällar, framgår detta i våra produktbeskrivningar, samt att det är markerat med följande symbol:

För induktionshällar

För induktionshällar


Om du har en vanlig spishäll (elektrisk, halogen, keramisk), då behöver du inte fundera över detta eftersom samtliga kokkärl fungerar på den typen av spisar. Det är endast för användning på induktionshäll som man måste vara observant på detta. Denna information framgår även i produktbeskrivningarna för vilken typ av spishäll kokkärlen är avsedda för. Det är även markerat med följande symboler:

För elektriska hällar

För elektriska hällar


För keramiska hällar

För keramiska hällar


Som summering. Om du har en induktionshäll eller planerar att byta till en induktionshäll inom en snar framtid, då är det viktigt att hålla utkik efter information i produktbeskrivningarna att kokkärlen fungerar på just induktionshällar. De allra flesta kokkärlen i vår butik fungerar på induktion förutom några enstaka serier så som kopparkärlen från Mauviel eller Scanpan Classic serien. Denna information finns även angiven för varje enskild produkt i butiken.

För användning på vanlig spishäll (elektrisk, halogen, keramisk) då kan du använda samtliga kokkärl som vi har i butiken.

Locket

Ett tätslutande lock behåller värmen och vätskorna i kastrullen. Detta resulterar i att man får behålla smakerna samt att man spar energi. Vissa lock har även en konkav utformning (buktande inåt). Detta gör att dropparna från vattenångan droppar tillbaks ner i kastrullen, vilket gör att du behåller smakerna och vitaminerna i maten.

Handtag

Det finns oftast två olika typer av handtag på kokkärl idag, handtag av rostfritt stål eller av plast. Det är viktigt att handtagen är ordentligt fastsatta i kastrullen samt att de är bekväma att hålla i. En annan viktig detalj är att handtagen inte blir heta vid användning. Handtag som är tillverakade av rostfritt stål är diskmaskinsäkra och ugnssäkra. På grund av den höga temperaturen är inte plasthandtagen lämpliga för användning i ugnen. Kokkärl med plasthandtag kan dock oftast köras i diskmaskinen, men färgen på plasthandtagen brukar blekna med tiden. Därför är det att rekommendera att man endast maskindiskar kastruller och grytor med plasthandtag någon gång ibland.

Praktiska detaljer

Utöver kastrullens uppbyggnad, material, handtag och lock finns det även ytterligare några praktiska detaljer som gör användandet lite lättare.

Praktisk avhällning

De flesta kastrullerna har en droppfri hällkant som gör att du kan tömma ut vätskan utan att spilla och därmed får du även behålla spisen ren och fin.

Invändig måttskala

Invändig måttskala är bekvämt när man mäter upp vätskor. Det ger även fördelen att man får mindre disk när man kan mäta upp vätskor direkt i kastrullen och inte behöva använda ett separat mått.

Hållare för locket

Många kokkärl har även en integrerad hållare för locket så att man kan haka fast det i kastrullkanten eller på handtaget. Detta möjliggör att du kan arbeta med båda händerna och röra om och krydda maten på ett lätt sätt.

Reptåligt ytskikt

Många av kastrullerna är idag behandlade med ett reptåligt ytskikt så att dom håller sig fina och är lätta att rengöra.

Avrundad botten

Praktisk utformning med avrundad botten som ser till att du kommer åt med dina köksredskap ända ut i kanterna.

Spar energi

När man lagar mat med kokkärl som har en tjock botten kan man även utnyttja detta genom att justera ner värmen tidigare och stänga av plattan innan maten är helt färdiglagad. Detta eftersom en tjock botten behåller värmen under en längre tid, även efter att du har stängt av spisplattan. Se även till att välja en passande storlek på kokkärlet till den mängd mat du tillagar, samt använd lock så ofta det går. Spisplattan ska idealiskt ha samma storlek eller vara en aning mindre än själva kokkärlet, men naturligtvis går det även bra att använda en stor kastrull på en mindre spisplatta också, men då blir inte värmeöverföringen lika effektiv.

Förklaring av symbolerna

Längst ner i produktbeskrivningen för varje enskilt kokkärl hittar du en summering med symboler över de mest viktiga egenskaparna och funktionerna för just det kokkärlet. Du kan där hitta följande symboler:
För elektriska hällar

För elektriska hällar


För keramiska hällar

För keramiska hällar


För induktionshällar

För induktionshällar


För gasspisar

För gasspisar


18/10 Rostfritt stål

18/10 Rostfritt stål


Kan diskas i diskmaskin

Kan diskas i diskmaskin


Kan användas i ugnen

Kan användas i ugnen


Reptåligt ytskikt

Reptåligt ytskiktTill kastrullerna i butiken

Demeyere grytor & kastruller
Zwilling grytor & kastruller
AMT grytor & kastruller
Schulte Ufer grytor & kastruller
Gastrosus grytor & kastruller
Mauviel grytor & kastruller
Rohe grytor & kastruller
Övriga grytor & kastruller