Tips på vad du bör tänka på när du ska köpa keramiska knivarHos oss på Prokök hittar du många olika modeller av keramiska knivar från de främsta tillverkarna. För att du lättare ska kunna välja vilken modell som passar just dina behov har vi sammanställt en köpguide med information och tips på vad du bör tänka på när du ska köpa keramiska köksknivar.

Köpguide keramiska knivar

Keramik är världens hårdaste material efter diamant och håller skärpan längre än stål. Du kan koncentrera dig på maten och inte på slipningen av dina knivar.

Det är knivbladet på en keramisk kniv som är unikt. Knivbladet är tillverkat av zirconium oxide som är ett avancerat material som är det näst hårdaste materialet i världen efter diamant.

Detta ger de keramiska knivarna en otrolig skärpa som håller mycket längre än vanliga traditionella stålknivar. Eftersom knivbladet är tillverkat av keramik kan då knivbladet inte börja rosta eller ta åt sig varken smak eller lukt.

Även om de keramiska knivbladen är sylvassa, är det dock viktigt att tänka på följande när du ska använda en keramisk kniv i köket då knivbladet kan skadas om det bryts i sidled eller används för att skära i hårda produkter. Knivarna är avsedda för att skära och skiva till exempel frukter, grönsaker och benfritt kött och då är det en sann fröjd att jobba med kniven. Om du däremot ska skära i djupfryst eller i något annat hårt material ska inte den keramiska kniven användas eftersom man riskerar då att skada knivbladet. Använd i dessa fall en vanlig stålkniv istället.

Man ska även undvika att vrida, böja eller till exempel att man lägger kniven på sidan och sedan pressar vitlöksklyftor, eftersom då måste man ha ett mer flexibelt material än keramik. Använd alltid en plast eller träskärbräda. Undvik att skära på marmor, sten, glas, eller kakel.

Knivarna ska handdiskas med vatten och handdiskmedel och ska ej diskas i dismaskin. Knivarna förvaras enklast i ett knivställ eller i en knivlåda.

Slipa keramiska knivar

Keramiska knivar är alltid extremt vassa från början och behåller skärpan länge. Med tiden kan det dock uppstå små ojämnheter i knivens egg. Det är helt normalt att ett blad tillverkat av ett väldigt hårt material så småningom också tappar skärpan. Även om knivbladet skulle ha några micro-ojämnheter, betyder det inte att den automatiskt är slö. Du kommer att märka att den fungerar väldigt bra för en ganska lång tid.

Om man vill slipa kniven rekommenderar vi Kyoceras elektrisk knivslip som är avsedd för att slipa just keramiska knivar eller så kan man lämna in kniven till en professionell knivslipare. Det går inte att slipa en keramisk kniv med en vanlig knivslip eller med en slipsten eftersom knivbladet på en keramisk kniv är tillverkat av ett material som är hårdare än själva slipstenen.Knivslip keramiska knivar

Till de keramiska knivarna i butiken


Keramiska knivar