Tips på vad du bör tänka på när du ska köpa en knivslip eller en slipsten

Knivarna kommer ut från fabriken med en väldigt vass egg. För att bibehålla den vassa eggen kommer knivarna att behövas slipas ibland. Det finns många olika slags sliptillbehör och de varierar i både användarvänlighet och hur bra dom är.


Köpguide knivslipar

De tre vanligaste sliptillbehören för köksknivar:


Knivslipar
Slipstenar
Skärpstavar

Vi kommer i detta avsnitt gå igenom alla tre typer av sliptillbehör för att ge både tips och information om hur du håller dina knivar vassa på bästa sätt.

För den riktiga kniv connoisseuren är det rekommenderat att med jämna mellanrum slipa knivarna med en våtslipsten eller en keramisk slipsten. Mellan slipningarna är det passande att använda en keramisk skärpstav eller en diamantskärpstav för att underhålla den vassa eggen.

Manuell knivslip för japanska knivar

Eftersom knivslipning med slipsten och skärpstav kan vara lite svår att bemästra i början, finns det andra enkla och effektiva sliphjälpmedel så som knivslipen från Miyabi.

En lättanvänd knivslip som alltid ger ett bra slipresultat. Något som borde finnas i varje hem, för vem har inte ett antal slöa knivar hemma i kökslådan?

Denna slip har keramiska sliphjul, vilket gör att du får ett bra resultat samt att den är väldigt enkel att använda. Dra kniven fram och tillbaka cirka 20 gånger per sliphjul. Börja med det grova sliphjulet och avsluta med det finaste.

Knivslipen är passande för alla sorters köksknivar med japansk slipvinkel oavsett fabrikat, dock ej keramiska, tandade eller deba-slipade knivar (så som japanska sushiknivar med slipning endast på ena sidan av knivbladet).

Manuell knivslip för europeiska knivar

För dina europeiska knivar finns följande lättanvända knivslip från Zwilling.

En lättanvänd knivslip framtagen av Zwilling som är en av de största knivtillverkare för att just på ett enkelt sätt kunna ge skärpan tillbaks.För dig som föredrar en elektrisk knivslip, är Chef´s Choice elektriska knivslipar mycket gedigna knivslipar som alltid ger en perfekt skärpa. Bra för dig som vill slipa knivarna ofta. Slipskivorna klarar ungefär 2000-3000 slipningar. Nya slipskivor kan även köpas hos oss.

Slipsten

Att slipa en kniv med en slipsten är oftast det bästa sättet att slipa en kniv på för att få fram den absolut bästa skärpan.

Vi har ett stort utbud av olika våtslipstenar och keramiska slipstenar i butiken med olika grovlekar och vi förklarar här vilken grovlek på slipstenen man bör använda för de olika tillfällena.

De olika grovlekarna


Grov (#250 - #800)

En grövre slipsten med en kornighet på #250 används främst för att åtgärda skador på eggen och för att forma eggen. En bra grovlek att börja med om du har större skador och hack i eggen. Den slipade ytan är sträv och du kommer att behöva slipa med en finare slipsten för att få fram skärpan efteråt.

Medelgrov (#1000 - #2000)

En slipsten med en medelgrov kornighet används främst för att skärpa eggen med. Om man inte har några större skador i eggen, då är den medelgrova slipstenen en bra grovlek att börja med. Den slipade ytan blir relativt ren och jämn, men den bör poleras med en finare sten om den ska bli riktigt sylvass.

Fin (#3000)

En finkornig slipsten som används för att polera eggen med för att på så sätt få en sylvass kniv. Denna slipsten används för att polera bort eventuella repor och för att få upp skärpan.

Superfin (#8000)

En mycket finkornig slipsten som används för finpolering av eggen för att ge kniven den där rakbladsvassa skärpan.

Den riktiga kniventusiasten hävdar att man ska slipa med ett gäng olika slipstenar och där man börjar med den grövsta slipstenen för att sedan avsluta med den finaste. Detta stämmer helt och hållet och detta leder till den vassaste kniven. Dock så behöver man många olika slipstenar för detta och det kanske känns lite överväldigande att ha 3-4 olika slipstenar hemma för att kunna slipa sina knivar.

En kanske mer modest lösning är att man har 2 olika slipstenar, en medelgrov och en finare sten. Då klarar man av de allra flesta uppgifterna och kan på så sätt även få upp en riktigt bra skärpa.

Som ett bra alternativ till detta är de dubbelsidiga slipstenarna, där slipstenarna har två olika grovlekar. På så sätt täcker du upp två olika finhetsgrader med en och samma slipsten. Ett par exempel på bra och prisvärda dubbelsidiga slipstenar:

Zwilling slipsten Pro, #250/1000, Grov/Fin
Zwilling slipsten Pro, #3000/8000, Fin/Superfin
Zwilling slipsten set Pro komplett med 2 slipstenar


Keramisk slipsten eller våtslipsten

Det är ett flertal skillnader mellan en våtslipsten och en keramiska slipsten. En våtslipsten måste användas tillsammans med vatten och måste därför ligga i blöt cirka 10-15 minuter före användande för att på så sätt kunna absorbera upp lagom mycket vatten.

En keramisk slipsten måste också användas med vatten, men där räcker det att lägga den i blöt 3-5 minuter före användande. En keramisk slipsten är hårdare än våtslipstenen, vilket resulterar i att det går fortare att slipa knivarna med en keramisk slipsten. En keramisk slipsten håller längre och den används inte ner lika fort som en våtslipsten.

Tillvägagångssätt:

Oavsett vilken slags slipsten du använder, är tillvägagångssättet detsamma:

1. Slipstenen måste ligga i blöt tillräckligt länge före användande.

2. Håll kniven så att bladet ligger mot slipstenen i rätt vinkel. För sedan kniven fram och tillbaka över stenen med stadiga och mjuka rörelser med bibehållen vinkel. En bibehållen vinkel är det viktigaste här och du vet att du håller en konstant vinkel genom att lyssna att du får samma ljud var gång du för kniven fram och tillbaka mot stenen.

3. Upprepa dessa steg på båda sidorna av knivbladet växelvis tills kniven har en bra skärpa och alla ojämnheter är borta.

4. Under slipningsförloppet uppstår det ett blött slipdamm/puder, vilket inte ska torkas av förrän du är klar med slipningen. Dessa partiklar hjälper nämligen till vid slipningen.

5. När knivarna är färdigslipade, diska av dom och torka av med en handduk.Slipvinkel

Man kan dela upp köksknivar i två olika kategorier:

- Japanska knivar (Miyabi, Global, Chroma, Mac, Satake, Mcusta)
- Europeiska knivar (Zwilling, WMF, Fiskars)

För de japanska knivarna bör man slipa så att man får en slipvinkel på 15-20 graders lutning och för europeiska knivar är det 20-25 grader som är passande.

För att säkerställa att man håller kniven i rätt vinkel mot slipstenen finns det bra och enkla hjälpmedel så som Chroma slipfixturer för japansk slipvinkel.


Slipfixtur för japanska knivar så som Miyabi, Chroma, Mac, Satake och Global som då ger en slipvinkel på 15-20 grader:

Slipfixtur för japanska knivar


Skärpstavar

En skärpstav kan användas mellan slipningarna för att underhålla eggen och på så sätt se till att man har det här härliga bettet i skärpan.

Det finns ett par olika typer av olika skärpstavar

- Keramisk skärpstav
- Diamantskärpstav
- Metallskärpstav


Det som skiljer dessa typer av skärpstavar åt är vad själva slipytan är tillverkad av för material. Diamantskärpstaven är den hårdaste av dom alla och det är skärpstaven som ger tillbaks skärpan snabbast. Den keramiska skärpstaven är en aning mjukare än diamantstaven och fördelen med den keramiska skärpstaven är att den ger en lite finare egg på kniven om den används regelbundet. Däremot slipar man ner en keramisk skärpstav fortare än en diamantskärpstav.

Det finns utbytesstavar för ett flertal av våra modeller, som man då kan byta vid behov. En skärpstav håller väldigt länge och för väldigt många slipningar. Detta brukar mest vara intressant för professionella kockar som använder skärpstaven dagligen.

Gällande klassiska metallskärpstavar rekommenderar vi inte dessa för japanska knivar så som Miyabi, Global och Chroma eftersom det är lätt att förstöra knivarna med den typen av skärpstav. Så om du vill ha en skärpstav för att kunna underhålla eggen med, då rekommenderar vi en keramisk skärpstav eller en diamantskärpstav istället.

För normalt användande brukar en keramisk skärpstav vara ett bra val eftersom den är lite billigare än en diamantskärpstav. Däremot om du ska använda skärpstaven dagligen och slipa knivarna regelbundet, då är diamantskärpstaven att rekommendera eftersom den håller längre än den keramiska skärpstaven.Till sliptillbehören i butiken

Knivslipar
Slipstenar
Skärpstavar