Tips på vad du bör tänka på när du ska köpa nya köksknivar


Hos oss på Prokök hittar du en mängd med köksknivar från de absolut främsta knivtillverkarna i världen. För att du lättare ska kunna välja en uppsättning köksknivar som passar just dina behov har vi sammanställt en köpguide med information och tips på vad du bör tänka på när du ska köpa nya köksknivar.

Köpguide köksknivar


På marknaden finns idag en mängd olika köksknivar i flera olika prisklasser, men det ligger något i begreppet att man får det man betalar för. Vi är övertygade om att kvalitet lönar sig genom att en bra kökskniv först och främst är både lättare och roligare att jobba med, men också att det går att slipa kniven vid behov för att få tillbaka samma härliga skärpa som när kniven var ny. Köp en riktig kniv nu, så behöver du inte köpa nya knivar på väldigt många år. Köksknivarna som du hittar hos oss är riktiga kvalitetsknivar som håller måttet och vi har ett stort urval med knivar i flera olika prisklasser. Det är skillnad på kniv och kniv.

Stålets kvalitet i knivbladet samt hur framställningen har skett är avgörande faktorer för en bra kvalitetskniv. Även andra faktorer så som knivens balans, handtag, knivbladets hårdhetsgrad och knivens slipvinkel är andra viktiga punkter att tänka på. Nedan kommer vi att gå igenom samtliga delar, så att du kan bilda dig en egen uppfattning om vilken kniv som passar dig bäst. Detta eftersom det handlar mycket om smak och tycke när det kommer till valet av vilken knivmodell som du ska välja.

Att välja knivmodell

Allt beror på vad du vill få ut av en kniv. En del nöjer sig med att skära precis allt med sin gamla, slöa brödkniv och det fungerar för dom. Andra har högre krav och vill kunna ha en bra uppsättning knivar som är både vassa och är lätta att jobba med.

Knivarna du hittar hos oss så som knivarna från Miyabi, Zwilling, Kai Shun, Satake, Mcusta och Chroma type 301 är riktigt bra och prisvärda knivar, där du får mycket kniv för pengarna. Dessa knivar kommer att hålla för lång tid framöver och vi är övertygade om att du kommer få mycket nytta och nöje med dessa. Vi har ett jättestort urval med olika knivmodeller och knivserier så att du ska kunna kombinera ihop en bra uppsättning knivar som passar just dina behov.

Hur många knivar behövs i köket

För att underlätta arbetet i köket samt att man ska kunna använda rätt kniv till rätt uppgift, då är det vanligt att man har en uppsättning knivar bestående av ungefär 3-4 olika knivar. Även om du bara skulle vilja ha en riktigt bra kniv, då har vi några konkreta råd och tips på vilken kniv du bör välja.

Om du ska köpa en kniv

Vi rekommenderar då en medelstor kockkniv med ett knivblad på cirka 18-22cm. Kockkniven är kockens bästa vän och det är en klassisk knivmodell som kan användas till det mesta i köket. Med kniven kan du enkelt skala, hacka, skiva och mycket mer. En mycket bra allsidig allround kniv som är bra att ha nära till hands i köket.

Zwilling kockkniv

Om du ska köpa två knivar

Då är ett bra tips att komplettera med en mindre allkniv/grönsakskniv med en bladlängd på cirka 13-16cm eller en lite mindre santokukniv med en bladlängd på cirka 16-18cm, som även den passar utmärkt till grönsaker.

Som ett alternativ till grönsakskniven finns santokukniven, som är en japansk kockkniv. Santokukniven kombinerar de bästa delarna hos en kockkniv och en hacka, där du får raka och exakta snitt när du jobbar med grönsaker, fisk, fågel eller kött.


Zwilling santokukniv
Zwilling allknivgrönsakskniv


Om du ska köpa tre knivar

Då har vi två olika bra alternativ vi skulle vilja rekommendera beroende på användningsområde. Alternativ ett är en mindre och praktisk skalkniv med en bladlängd på cirka 10cm som då passar perfekt för uppgifterna där kockkniven eller grönsakskniven är lite för stor. Som alternativ två har vi en tandad brödkniv med ett knivblad på cirka 20-24cm som är perfekt för att skära upp bröd med eller andra livsmedel som har ett hårdare yttre och ett mjukare inre.

Zwilling brödkniv
Zwilling skalkniv


Om du ska köpa fyra knivar

Med dom föregående tre knivarna har vi täckt upp de vanligaste behoven i köket, men som ett komplement kan en filékniv med flexibelt knivblad eller en mindre universalkniv vara ett bra alternativ.

En filékniv med flexibelt knivblad passar utmärkt för både fisk och kött, en kniv för dig som tycker om att laga mat från grunden.

Med en universalkniv får du en kniv som kan användas till det mesta i köket så som att skiva, skala, putsa kött, garnera med och mycket mer.

Zwilling filékniv

Färdiga knivset

Som ett alternativ för dig som inte vill plocka ihop ett eget knivset, har vi ett stort sortiment med färdiga knivset som är komponerade med knivar som komplettera varandra på ett bra sätt. Om du är osäker på vilka knivar du ska köpa, då kan vi rekommendera att du köper ett färdigt knivset.

Som du märker finns det en otrolig massa knivmodeller att välja mellan beroende på användningsområde och behov. Ovan förslag tycker vi ger en bra start och täcker de allra flesta behov, men sedan är det naturligtvis upp till dig att tänka efter vilka knivar som skulle passa dig på bästa sätt. Om du äter mycket frukt och grönt till exempel, då skulle det kanske vara en bra idé att byta ut till exempel filékniven mot en större grönsakskniv istället och om du gillar att dekorera och göra det lilla extra, då kan en tournierkniv var ett bra alternativ.

De vanligaste knivmodellerna


Kockkniv

Kockkniven är den riktigt klassiska knivmodellen som kan användas till det allra mesta. Med kniven kan du enkelt skala, skiva, hacka och mycket mer. En mycket bra allsidig allround kniv som är bra att ha nära till hands i köket.

Förutom att kockkniven passar perfekt för grönsaker och frukt, passar den även mycket bra för att skära och putsa kött med. En kniv som används vid hantering av kött ska vara stabila och ligga bra i handen. Man måste alltid se till att hålla kniven vass eftersom kött i allmänhet har en massiv struktur, vilket gör att det är tungt att skära. För att undvika att få segt kött efter tillagning, ska man alltid tänka på att inte skära upp det längs med strukturen, utan alltid korsa struktur och senor.

Zwilling kockkniv


Brödkniv

Här är ett område där du inte behöver fundera särskilt länge på vad du ska använda kniven till. En tandad kniv är det enda rätta här. Om du använder en vanlig kniv med rak egg, då måste du ta i för att komma igenom den hårda skorpan och det medför i sin tur att du pressar ihop brödet. Dessutom gör det att eggen på kniven blir slö mycket snabbare. En tandad kniv däremot sågar sig igenom skorpan utan att du behöver ta i eller pressa samman brödet.

Bladet på de tandade brödknivarna är rakt och starkt, så varje brödskiva får exakt den tjocklek du önskar utan att platta till hela brödet.

Zwilling brödkniv


Grönsakskniv

Att skära grönsaker är ibland svårare än man tror. En större grönsakskniv brukar kunna lösa de allra flesta arbetsuppgifterna, men den kan vara svår att jobba med om man inte har vanan inne. En mindre grönsakskniv är därför lättare att hantera och den passar då även utmärkt till att hacka och skiva lök med. Man ska inte mosa det man skär, utan gör lugna och fina knivdrag. Man behöver inte använda en hel uppsättning olika knivar samtidigt, men tänk ändå på att använda rätt kniv till rätt tillfälle. Skalkniv till rensning och putsning, tandad kniv när du skär ömtåliga saker så som tomat och använd en större kniv så som en kockkniv för att skära rotfrukter med.

Zwilling grönsakskniv


Filékniv

Att kunna skära loss så mycket som möjligt av fiskfilén utan att man slöar kniven genom att skära i för mycket ben, det är en konst som i många fall kan vara lite svår att bemästra. En filékniv med flexibelt knivblad brukar då vara ett bra hjälpmedel. Man behöver då inte ta i lika mycket utan man låter istället kniven göra jobbet. Behöver du dela större bitar eller till viss mån skära av mindre ben, då behöver du istället en lite tyngre och stabilare kniv än den flexibla filékniven.

Tillverkningssättet som bladet på filékniven har framställts på, möjliggör att det är flexibelt och att det alltid rätar ut sig. Om du vill ta av skinnet från en fiskfilé, då kommer det flexibla bladet göra det väldigt enkelt för dig samtidigt som att du ser till att få så litet svinn som möjligt.

Zwilling filékniv


Debaslipad kniv

En debaslipad kniv kan liknas med en västerländsk kockkniv, men där kniven har sin slipning på bara ena sidan av bladet, vilket är passande för till exempel sushi och sashimi. Denna typ av kniv passar även bra till urbening, kyckling, fisk och kött.

Kai Shun debaslipad kniv


Sashimikniv

En sashimikniv är den japanska motsvarigheten till vad vi kallar allkniv. Sashimikniven passar bra för att skära upp fisk, kött och grönsaker med. Det långa och smidiga bladet gör den även passande för att göra dekorationer med samt att den fungerar utmärkt att filéa fisk med.

Kai Shun sashimikniv


Knivens egenskaper


Storlek på bladet

Samtliga mått i produktbeskrivningarna för knivarna hos oss på Prokök är knivbladets mått. Till exempel om det står ”Kockkniv 20cm”, då betyder det att knivbladet är 20cm och att handtagets längd tillkommer till knivens totala längd.

Knivens handtag och balans

En kniv ska vara lätt att arbeta med utan att man blir trött i varken händer eller axlar och därför är det viktigt att kniven har en bra balans, så att den inte är till exempel framtung. Även handtaget är en viktig del, där ett ergonomiskt utformat handtag är att föredra.

Olivslipad kniv

Vissa knivar har ett olivslipat knivblad, där andra tillverkare kallar det grantonsegg. Detta betyder att sidan på knivbladet har små urgröpningar som ser till att skivorna lossnar lättare från bladet. När man skivar till exempel gurka så har vi alla varit med om att skivorna har en tendens att fastna på sidan av knivbladet. Det är här den olivslipade funktionen på knivbladet kommer in där man med dessa små urgröpningar tar bort en del av friktionen mellan knivbladet och gurkskivan. På så sätt suger inte gurkskivan fast på samma sätt på knivbladet och lossnar på så sätt lättare.

Global olivslipad kniv


Knivbladets hårdhetsgrad

Knivbladets hårdhetsgrad mäts i enheten Rockwell (HRC). Desto hårdare stålet är i knivbladet, desto vassare skärpa kan du få, samt desto längre kommer skärpan att hålla.

När mjukare stål används i knivblad, då brukar även knivbladets tjocklek vara tjockare samt att slipvinkel en aningen trubbigare än till exempel hos japanska knivar som oftast har en högre hårdhetsgrad och en brantare slipvinkel. Desto hårdare knivblad, desto brantare slipvinkel kan användas på kniven vilket leder till att kniven blir vassare samt att skärpan håller i sig längre.


Slipvinkel

Man kan dela in köksknivar i två olika slipvinklar:

Europeisk slipvinkel med 20-25 grader
Detta är slipvinkeln som du finner på samtliga europeiska knivar så som Zwilling, WMF, Wüsthof, OBH Nordica med flera.

Japansk slipvinkel med 10-15 grader
Denna slipvinkel används främst för japanska knivar, där då oftast knivbladet är hårdare. Detta är slipvinkeln du hittar på knivarna från Miyabi, Global, Chroma type 301, Mac, Kai Shun, Zwilling och Mcusta med flera.

Slipvinkel

Om du har använt en japansk kniv så som en Miyabi kniv eller en Chroma kniv, då kommer du få en helt annan uppfattning om vad en vass kniv är.


Att diska köksknivar

Ta för vana att alltid handdiska knivarna med handdiskmedel och skölj av dom innan du torkar knivarna torr med en handduk.

Knivarna bör inte diskas i diskmaskin eftersom skärpan kan försämras på grund av att vissa maskindiskmedel innehåller slipmedel samt att knivarna kan slå ihop med andra bestick under diskningen. Maskindiskmedel kan även innehålla frätande ämnen som kan skapa fula fläckar på knivbladet. Ytterligare kan den höga värmen under torkprogrammet vara skadlig för stålet.

Så det bästa sättet att diska dina köksknivar för att på så sätt se till att dom förblir vassa och att dom inte blir fula är att diska dom för hand och torka dom torra med en handduk direkt efter avslutad diskning.


Slipa köksknivar

För mer information om knivslipar och sliptillbehör för att enkelt kunna slipa dina knivar, klicka på nedan knapp.
Knivslipar

Knivförvaring

För köpguide och mer information om knivförvaring, hur du på bästa sätt förvarar dina knivar, klicka på nedan knapp.
Knivförvaring


Till köksknivarna i butiken

Miyabi köksknivar
Zwilling köksknivar
Kai Shun köksknivar
Chroma type 301 köksknivar
Mcusta köksknivar
Mac köksknivar
Satake köksknivar
Böker köksknivar
Pro-Balance köksknivar
Victorinox köksknivar