Välkommen till Sveriges största utbud med Demeyere! Med mängder av stekpannor hos oss på Prokök från de absolut främsta tillverkarna vet vi att det är svårt att kunna välja en stekpanna som passar just dina behov. Vi har därför sammanställt en köpguide över information och tips gällande funktion, ekonomi och hållbarhet samt övrig information som kan vara bra att veta när du ska köpa en ny stekpanna.

Köpguide stekpannor

Ute på marknaden idag finns en uppsjö med stekpannor i olika prisklasser, men det ligger något i begreppet att man får det man betalar för. Vi är övertygade om att kvalitet lönar sig eftersom det inte är ekonomiskt att behöva köpa en ny stekpanna hela tiden. Utöver att en riktig stekpanna håller längre, fungerar den också bättre och du får ett bättre tillagningsresultat från dag ett. Att lägga lite mer pengar på en bra eller ett par bra stekpannor från början och därmed inte behöva köpa nya hela tiden, det tycker vi är ekonomi och ett vettigt resonemang.

Stekpannorna som du hittar hos oss är stekpannor med kvalitet som håller måttet och vi har ett stort urval med stekpannor i flera olika prisklasser. Vi hjälper dig att hitta rätt stekpanna för dig.

Det är viktigare med en bra stekpanna än en dyr spis!

Det är i grund och botten väldigt enkelt att få ett perfekt stekresultat om man använder sig av rätt stekpanna och rätt stekteknik. För det är precis likadant som att alla fiskar inte är likadana, stekpannor skiljer sig också åt.

Kännetecknet för en bra kvalitetspanna är hur den är uppbyggd och med vilka material och därmed hur värmen sprids och fördelas utöver hela botten ända upp i kanterna på stekpannan.

Alla goda saker kommer i tre. Du behöver tre saker för att kunna få ett bra stekresultat

 • Rätt stekpanna
 • Rätt stekteknik
 • Rätt olja

 • Belagd eller rostfri stekpanna

  En belagd stekpanna är till för lågtemperaturstekning, alltså för stekning av ingredienser som måste stekas på en lägre temperatur eftersom de annars tenderar att bränna fast så som ägg, fisk och köttfärs. Naturligtvis kan en belagd stekpanna även användas för andra ingredienser så som kött och kyckling, men den passar extra bra för fettsnål stekning.

  Demeyere stekpanna   Belagd stekpanna


  Den belagda stekpannan är mer förlåtande när det gäller stektemperaturen och man får alltid ett bra stekresultat med en belagd stekpanna. Det som är nackdelen med en belagd stekpanna är att beläggningen slits ut med tiden och den tappar non-stick effekten, vilket leder till att man måste byta ut stekpannan med tiden. En belagd stekpanna bör också oftast handdiskas eftersom maskindiskmedel oftast innehåller frätande ämnen som kan skada beläggningen.

  En belagd stekpanna kan brännas vid vilket betyder att om man överhettar stekpanna, alltså steker på temperaturer över 220°C, då kommer beläggningen att ta skada med tiden. Lagom stektemperatur ligger på ungefär 170 - 180°C och det är den ungefärliga temperaturen när smöret tystnar i panna. 170 - 180°C är en lämplig temperatur för stekning av de allra flesta maträtter. Längre ner i denna köpguide hittar du mer information om att hitta rätt stektemperatur.

  En rostfri stekpanna utan beläggning är den professionella kockens val eftersom stekpannan inte kan slitas ut på samma sätt som en belagd stekpanna. En bra rostfri stekpanna håller oftast i 25 - 30 år.

  En stekpanna utan beläggning tål hårdare tag samt att den kan köras i diskmaskin hela tiden, men man måste vara mer uppmärksam på stektemperaturen. När man steker i en rostfri stekpanna är det viktigt att tänka på vilken temperatur stekpannan har. Vid för hög temperatur kan maten fastna eller helt enkelt brännas vid. En rostfri stekpanna tål hög temperatur, men det gör inte maten. En spisplatta kan komma upp i temperaturer kring 700°C och en normal stektemperatur ligger mellan 170 -180 °C. Vanligtvis är 2/3 av spisens effekt lagom för stekning medan full effekt på spisen är lämplig endast för vattenkokning.

  Att steka i en rostfri stekpanna är som att grilla. Maten kan till en början fastna, men släpper så fort porerna har stängts. För att få den bästa stekytan är det bra om maten vänds så få gånger som möjligt. Det går att steka i olja men det är lättare att se om stekpannan är för varm om smör används. Maten blir inte klar snabbare på högre värme. Den blir bränd!

  Botten

  Det är oftast bottens uppbyggnad, material och tjocklek som verkligen skiljer en bra stekpanna från övriga. Botten bör vara tillverkad av rostfritt stål och helst innehålla en helt innesluten aluminiumkärna eller kärna av koppar för bästa värmeöverföring. En tjock botten på stekpannan ger en optimal värmespridning samt att stekpannan får en jämn värme utöver hela botten.

  Demeyere


  Desto tjockare botten stekpannan har, desto mindre bränner maten fast och det är här man märker den största skillnaden mellan en bra och dålig stekpanna. En tjockare botten ger även stekpannan en stabilare konstruktion vilket även medför att botten inte kommer att slå sig med tiden.

  Använd fler stekpannor

  Förr i tiden hade man oftast endast en stekpanna i köket, vilken då användes för all typ av stekning oavsett vad som skulle tillagas. Idag rekommenderas det att man istället använder sig av två stekpannor och därmed kunna utnyttja stekpannans unika egenskaper på bästa sätt och just använda rätt stekpanna för rätt ändamål.


  En idealisk kombination är att ha en belagd stekpanna för lågtemperaturstekning av känsligare ingredienser, samt en rostfri stekpanna utan beläggning för övrigt användande som till exempel för stekning av kött. I butiken hittar du ett flertal färdiga set, bland annat finns Schulte-Ufers populära set Romana komplett från tyska Schulte-Ufer som är en perfekt kombination av stekpannor för att fylla de allra flesta behov. Romana komplett stekpannorna från Schulte-Ufer har även en speciellt utformad botten med små urgröpningar som möjliggör tillagning med mindre fett.

  Vi kan också varmt rekommendera att man har ytterligare en stekpanna, då en lite mindre stekpanna som är praktisk för tillagning av mindre mängder, fräsa lök eller värma tillbehör.

  Storlek

  De angivna storlekarna på stekpannorna i butiken är diametermåttet mätt från överkant till överkant. Det är alltså inte måttet på själva kontaktytan mot spisplattan. Den vanligaste storleken på en stekpanna är idag 28 cm, vilken då oftast har en bottendiameter (kontaktytan mot spisplattan) på ungefär 18 – 22cm. Denna storlek är i de flesta fall passande för den största plattan på spisen. Det går även att använda större stekpannor med större bottendiameter, även om spisplattan inte är större än 22cm. Det som sker då är att värmeöverföringen inte blir lika snabb som om spisplattan hade haft samma storlek som stekpannans botten.

  Vår rekommendation gällande storleken på stekpannan är att om du ska ha en stekpanna, då rekommenderar vi 28cm och om du även ska ha en mindre stekpanna som komplement, då rekommenderar vi 20cm eller 24cm.

  Handtag

  Det finns oftast två olika typer av handtag på stekpannor idag, handtag i rostfritt eller handtag av plast. Det är viktigt att handtaget är ordentligt fastsatta i stekpannan samt att det är bekvämt att hålla i och att det inte blir varmt. Handtag av rostfritt stål kan användas i ugnen, medan plasthandtag inte klarar av höga temperaturen.

  Demeyere stekpanna handtag  Spishäll

  En annan viktig detalj att tänka på är vilken typ av spishäll du använder eftersom alla stekpannor inte fungerar på till exempel induktionshällar. Oftast brukar man dela in stekpannorna i två kategorier - fungerar på induktion eller inte. Stekpannor avsedda för induktionshällar har en magnetisk botten som då aktiveras med induktionshällen och på så sätt genereras värmen. Detta betyder att en stekpanna som inte är avsedd för induktion, alltså inte har den magnetiska botten som krävs, då kommer inte heller stekpannan att fungera. Däremot fungerar alltid en induktions stekpanna på en vanlig spishäll.

  Det är viktigt att se till att du köper en stekpanna som är avsedd för användning på induktion om du har en induktionshäll eller planerar att byta till en induktionshäll inom snart framtid, annars kommer stekpannan inte att fungera.

  Om stekpannan är anpassad för användning på induktionshäll framgår detta i våra produktbeskrivningar, där det dels är angivet i texten samt att det är markerat med följande symbol:

  För induktionshällar

  För induktionshällar


  99% av alla stekpannor i butiken fungerar på induktionshällar samt på vanliga hällar, men det finns ett par undantag med till exempel Mauviel kopparstekpannor som ej fungerar på induktion.

  Om du har en vanlig spishäll (elektrisk, halogen, keramisk) då behöver du inte fundera över detta eftersom samtliga stekpannor i butiken fungerar på den typen av spisar. Det är endast för användning på induktionshäll som man måste vara observant på detta. Denna information framgår även i produktbeskrivningarna för vilken typ av spishäll stekpannan är avsedda för. Det är markerat med följande symboler:

  För elektriska hällar

  För elektriska hällar


  För keramiska hällar

  För keramiska hällar


  Rengöring

  Hygienen är ett viktigt område samt att det är mycket roligare att arbeta med en stekpanna som man kan hålla efter på ett lätt sätt. En klassisk bakteriefälla är stekpannor som har nitar och skruvar på insidan, oftast för fastsättning av handtaget. Det är oftast svårt att hålla rent i detta område, speciellt om det är en belagd stekpanna som man handdiskar. Därför ser man väldigt sällan nitar och skruvar på insidan av stekpannor av kvalitet.

  Som nämndes tidigare så rekommenderas handdisk för belagda stekpannor, eftersom maskindiskmedel oftast innehåller frätande ämnen som kan försämra beläggningen. Rostfria stekpannor kan handdiskas eller köras i diskmaskin.

  Om man har bränt fast mat i stekpanna, är det enklaste tipset att efter avslutad stekning, häll i lite vatten i stekpannan och värm upp stekpannan en aning på spisen. Därefter släpper det enklare och du kan sedan avsluta med att diska ur den för hand med handdiskmedel.

  Att steka med en rostfri stekpanna

  1. Värm upp stekpannan till medium temperatur, utan olja.

  2. Vänta 3-4 minuter.

  3. Gör vattendroppstestet - Enklast är att använda fingret och skvätta ett par droppar kallvatten i pannan. Om vattnet "dansar runt" har pannan rätt temperatur. Torka sedan försiktigt upp vattnet ur pannan med ett hushållspapper.

  4. Tillsätt lite olja i stekpannan.

  5. Lägg i ingredienserna så som kött eller kyckling i stekpannan, utan att först krydda med salt eller peppar.

  6. Fastnar allt i stekpannan? Ingen panik, vänta bara ett litet ögonblick. Efter ungefär 2-3 minuter kommer köttbiten att själv släppa från stekpannan. När den har gjort det kan du vända steken och sänka temperaturen. En 2cm tjock stek kan vändas efter ungefär 2 minuter och därefter stekas ytterligare 2 minuter på den andra sidan (för medium).

  7. Strax innan du har stekt klart, kryddar du med salt och peppar.


  Att steka med en belagd stekpanna

  1. Smörj stekpannan med olja (3-4 droppar på ett hushållspapper).

  2. Värm upp stekpannan till medium temperatur, aldrig till max temperatur.

  3. Om nödvändigt, tillsätt lite mer olja (Detta hjälper även att få fram smaken).

  4. Lägg ner ingredienserna i stekpannan och stek på alla sidor.


  Krispig stekyta

  För bryning där man vill få en krispig stekyta, ska man dels använda en stekpanna som klarar stekning på högre temperaturer, samt en olja som även den klarar av den höga temperaturen. Jordnötsolja och koksnötsolja är de oljor som klarar högre temperaturer bäst, men naturligtvis går det även att använda andra oljor också.

  Kryddning före eller under stekning

  Gällande kryddning före eller vid slutet av stekningen finns det lika många råd och teorier som det finns kockar. Men man kan säga att om man ska steka en köttbit till rare eller medium, så kan man krydda innan köttet läggs i stekpannan. Om man ska steka köttbiten mer (medium well, well done), då kan man vänta med kryddningen tills i slutet av stekningen för annars riskerar man att bränna kryddorna i stekpannan och det kan ge en aning bitter smak.

  Hitta rätt stektemperatur

  155°C Smöret börjar bli ljusbrunt
  165°C Smöret är mellanbrunt och har lägsta stektemperatur
  170°C Smöret tystnar och vi har en lämplig temperatur för de allra flesta maträtterna
  185°C Smöret är mörkbrunt med svagt bränd smak, lämpligt endast för kortare stekning
  200°C Smöret är brunsvart med bränd smak och är olämpligt för stekning


  Förklaring av symbolerna

  I produktbeskrivningen av varje enskild stekpanna hittar du en summering med symboler över de mest viktiga egenskaparna och funktionerna för just den stekpannan. Du kan där hitta följande symboler:

  För elektriska hällar

  För elektriska hällar


  För keramiska hällar

  För keramiska hällar


  För induktionshällar

  För induktionshällar


  För gasspisar

  För gasspisar


  18/10 Rostfritt stål

  18/10 Rostfritt stål


  Kan diskas i diskmaskin

  Kan diskas i diskmaskin


  Kan användas i ugnen

  Kan användas i ugnen


  Reptåligt ytskikt

  Reptåligt ytskikt  Demeyere stekpannor

  Demeyeres affärside är att tillverka världens bästa stekpannor och kokkärl i rostfritt stål där varje stekpanna är anpassad efter sitt unika användningsområde. Hos oss på Prokök hittar du Sveriges i särklass största sortiment med Demeyere.

  De ultimata stekpannorna från belgiska Demeyere är i en helt egen klass för sig. Bland Demeyeres rostfria stekpannor finns ett antal olika modeller och alla har fantastiska stekegenskaper. Det här är riktiga stekpannor av högsta kvalitet som kommer att hålla livet ut. Stekpannorna kommer med hela 30 års garanti.

  Unikt med stekpannorna från Demeyere är att ingen beläggning behövs då stekpannorna har en sådan exakt värmeledning samt att de är Silvinox behandlade, vilket är Demeyeres patenterade metod att rena stålet.

  Både Proline och John Pawson stekpannorna har en tjock TriplInduc botten som ger en effektiv och jämn värmespridning samt att dom fungerar på alla typer av hällar, inklusive induktion. Både botten och sidorna av stekpannorna är tillverkade med sju olika lager stål och aluminium för att garantera att värmen sprids jämnt över hela ytan ända upp längs kanterna. Stekpannorna har ett stabila handtag som är utformade för att ej leda värme.

  Demeyere John Pawson:

  John Pawson är Demeyeres mest exklusiva serie med både kokkärl och stekpannor för dig som vill ha det absolut bästa. Designade av den brittiska kändisarkitekten John Pawson.

  Industry - Demeyeres senaste och störtsta serie:

  Industry serien är Demeyeres senaste och största serie där det finns ett komplett sortiment med både stek- & kokkärl i alla storlekar. Perfekt för dig som vill ha en komplett uppsättning med både stekpannor, sauteuser och kastruller med matchande utseende och med samma höga kvalitet. Eftersom det här är en av Demeyeres huvudserier så finns det ett brett sortiment och man kan enkelt komplettera med ytterligare storlekar och modeller.

  Oavsett vilken modell du väljer, får du alltid en riktig kvalitetspanna som verkligen levererar när du handlar en Demeyere stekpanna.


  AMT Gastroguss stekpannor

  AMT Gastroguss belagda stekpannor har en extremt tjock botten på hela 10mm samt att stekpannorna har en fantastiskt hållbar non-stick beläggning. Världens bästa kokkärl - Enligt det tyska Kockförbundet.

  Samtliga pannor kommer med 25 års garanti för fabrikationsfel. Kan diskas i diskmaskin samt fungerar på alla typer av spishällar inklusive induktionshäll. Det tyska kocklandslaget använder sig av AMT Gastroguss stekpannor, vilket är ett bra betyg. 49 av de 51 tävlande kocklandslagen använde AMT i Matlagnings-OS 2012 där Sverige vann.

  En mycket robust och hållbar stekpanna tillverkad av gjuten aluminium och med en extra tjock non-stick beläggning vilket gör att beläggningen håller längre.

  Mycket prisvärda stekpannorna där man får otroligt mycket stekpanna för pengarna.


  Zwilling stekpannor

  Tyska Zwilling är en annan av de större tillverkarna och man har ett bra sortiment med både belagda och ej belagda stekpannor.

  Twin Choice stekpannan från Zwilling är den nya köksklassikern med exklusiv design och som passar utmärkt för de allra flesta ändamål. Riktigt bra allround stekpanna i rostfritt stål med en Thermolon Granit non-stick beläggning som gör att du kan steka utan att behöva tillsätta extra olja eller smör.

  Botten är tillverkad av tre lager Sigma Clad material med en aluminiumkärna för effektiv och jämn värmespridning ända ut till kanterna. Detta möjliggör en kortare uppvärmningstid samt att värmen bevaras längre i pannan.

  Stekpannan har en Thermolon Granit non-stick beläggning som ser till att ingenting bränner fast, trots att man inte tillsätter något extra fett. Fungerar på alla typer av spishällar inklusive induktion.

  Zwilling Spirit är en helt ny serie stekpannor med samma funktioner som Twin Choice stekpannan ovan, men med ett nytt handtag.


  Mauviel stekpannor

  Franska Mauviel är en av de ledande tillverkarna i världen när det kommer till kopparstekpannor. Med flaggskeppet Mauviel M’150s som är en handtillverkad stekpanna av koppar som även kan användas i ugnen.

  En kopparstekpanna är praktisk för dig som till exempel först vill bryna på en köttbit för att få en fin stekyta, men för att sedan försätta tillagningen i ugnen. Stekpannan passar för all typ av stekning oavsett om du vill steka en köttbit eller lite känsligare livsmedel så som fisk.

  En kopparstekpanna är så mycket mer än ett riktigt bra kokkärl, det är verkligen något klassiskt och exklusivt med en kopparstekpanna. Ju mer man använder stekpannan, desto finare blir den med tiden. Stekpannan är även ett fint inslag i köket och är något som du kan servera direkt ur på middagsbordet.

  Viktigt! Ingen av Mauviels kopparstekpannor fungerar på induktionshällar.

  Mauviel har även en uppsättning med rostfria stekpannor med beläggning som även dom är handtillverkade och är av allra högsta kvalitet. Stekpannorna i Mauviel M’Cook serien har en 5-lagers konstruktion. En riiktig kvalitetsstekpanna med snygg design för dig med höga krav i köket.


  Rengöring av stekpannor och kokkärl utan non-stick beläggning

  Klicka här för att läsa mer om skötselråd för rostfria stekpannor och kokkärl utan non-stick beläggning

  Sammanfattningsvis

  Tänk på dina behov och vad du ska använda stekpannan till. Det är en väldigt bra kombination att ha både en belagd stekpanna för lågtemperaturstekning samt en rostfri stekpanna utan beläggning för tillagning av kött och kyckling. Ett exempel på en sådan kombination är det populära setet Romana komplett från tyska Schulte-Ufer.

  Det är även som sagt väldigt praktiskt att ha både en stor och en lite mindre stekpanna för att kunna anpassa storleken på stekpannan efter vad som ska tillagas, samt att många gånger kan det vara värdefullt att ha en mindre stekpanna för att kunna fräsa tillbehör med samtidigt som man steker i den större stekpannan.

  För en rostfri stekpanna utan beläggning, då är Demeyere Proline den absolut bästa stekpannan vi har i butiken, men dock så är priset även högre än andra stekpannor. Men om du vill ha det bästa, då är Demeyere Proline stekpannan för dig.

  För en belagd stekpanna finns det många olika alternativ. Oavsett om du väljer en belagd stekpanna från AMT Gastroguss, Demeyere, Schulte-Ufer, Zwilling eller någon av de andra tillverkarna, då kommer du få en bra fungerande stekpanna. Det beror lite på smak och tycke samt vilka funktioner man prioriterar. Samtliga belagda stekpannor hos oss är bra stekpannor som alla fungerar och ger ett bra stekresultat om man tillämpar rätt stekteknik och rätt stektemperatur.

  En annan viktig detalj att verkligen kontrollera är att om du har en induktionshäll, då kan du bara använda stekpannor som är avsedda för just induktion. Om du har en vanlig spishäll, då fungerar samtliga stekpannor, även induktionspannorna.


  Om du ska köpa 1 stekpanna

  Om du ska välja en stekpanna, då är en 28cm belagd stekpanna att rekommendera, förutom om du väljer Demeyere för då behöver du inte någon belagd stekpanna alls.

  Om du ska köpa 2 stekpannor

  Om du vill komplettera med ytterligare en stekpanna, då är en rostfri stekpanna utan beläggning, även den på 28cm ett bra tips.

  Om du vill ha en tredje stekpanna

  Om du är i behov av en mindre extra stekpanna, då är en 20-24cm belagd modell ett bra alternativ.


  Till stekpannorna i butiken

  Demeyere stekpannor
  AMT stekpannor
  Zwilling stekpannor
  Culimat stekpannor