Tips på vad du bör tänka på när du ska köpa en tryckkokare


Med många olika modeller av tryckkokare i butiken, har vi här sammanställt en köpguide över information och tips vad du bör tänka på när du ska köpa en tryckkokare. I denna köpguide beskriver vi även tryckkokarens funktioner och hur du använder tryckkokaren på ett bra sätt.

Köpguide tryckkokare

Det man bör tänka på

- Storlek
- Tryckkokarens funktioner
- Säkerhet
- Reservdelar och packningar

Tryckkokaren är ett utmärkt köksredskap för dig som vill korta ner tillagningstiden när du lagar mat samtidigt som du behåller vitaminerna, mineralerna och smakerna på bästa sätt. Att laga mat i en tryckkokare fungerar för i stort sett alla maträtter och tillagningsmetoder.

Snabb tillagning

Med en tryckkokare kan man spara upp till 70% av tillagningstiden. Till exempel att koka kött som vanligtvis kräver en timmes koktid är färdigt redan efter cirka 20 minuter.

Att tillaga mat med en tryckkokare

Förutom att man kortar ner tillagningstiden rejält med en tryckkokare är det också ett hälsosamt sätt att laga mat på. När du tillagar i en tryckkokare, tas syret bort i själva kärlet vilket resulterar i att man behåller både matens färg, vitaminer och mineraler. På så sätt får du dels en hälsosammare mat samtidigt som maten ser aptitligare ut samt att den smakar bättre. Med den snabba tillagningen spar du även upp till ca 50% av energin.

Vad som kan tillagas i en tryckkokare

Praktiskt taget allting - Du kan koka, ångkoka, bräsera, bryna, tillaga kött, fisk, grönsaker, potatis, ris, grytor och soppor. Du kan dessutom konservera, göra saft, sterilisera och tillaga djupfrysta livsmedel i tryckkokaren.

Att välja storlek

Vi har tryckkokare i storlekarna från 2.5 liter upp till 10 liter. Den vanligaste storleken på en tryckkokare är 4 och 6 liter. Detta är oftast en lämplig storlek för en familj på 2-4 personer. Om du vill kunna göra lite mer storkok rekommenderar vi istället en större storlek på 8 eller 10 liter.

Användbar till mycket annat

Tryckkokaren är inte bara användbar för att tillaga härliga grytor med utan den är även idealisk för att ångkoka grönsaker och fisk med. Har du provat att koka ris i en tryckkokare? Du kan göra detta utan att riskera att bränna fast. Du kan även använda tryckkokaren för upptining eller vanlig kokning.

Tryckkokarens funktionerOlika tillagningslägen

Många av tryckkokarna har ett par olika inställningar gällande vilket arbetstryck och temperatur som önskas. För tillagning av soppor, kött och grytor kan oftast snabbläget användas där temperaturen är något högre (ca 116°C). För lite ömtåligare ingredienser så som grönsaker är det rekommenderat att istället använda den normala inställningen där temperaturen då ligger på cirka 109°C.

Vissa av våra tryckkokare har även en tredje inställningsnivå och det är en speciell inställning för ångkokning.

Nedan diagram visar hur mycket snabbare tillagningen sker i en tryckkokare jämfört med en vanlig gryta.


Tryckkokare tillagningstider

Tryckindikator

Vissa av våra tryckkokare så som Fissler Vitavit Edition har en digital tryckindikator som visar det nuvarande trycket, samt som larmar om trycker blir för högt. Vanligast är dock en analog tryckindikator, där oftast en knapp med olika färgmarkeringar visar trycket på ett lätt och överskådligt sätt.

Ångkokning

För att ångkoka till exempel grönsaker i en tryckkokare behöver du en ånginsats. En ånginsats med tillhörande stativ ingår med vissa av tryckkokarna, annars kan de köpas separat hos oss.

Reservdelar

En tryckkokare innehåller ett flertal olika packningar och tätningsringar som är tillverkade av silikon. Dessa kan torka ut med tiden och bli hårda, vilket man oftast märker av genom att man inte får upp något tryck i tryckkokaren. Vi har reservdelar och tätningsringar till samtliga våra tryckkokare. Det är även viktigt att tänka på att endast använda original reservdelar till sin tryckkokare eftersom annars kan tryckkokarens funktion och säkerhetsfunktioner påverkas.

Säkerheten går först

Tryckkokarna från Fissler, Demeyere och WMF har alla det senaste inom säkerhetsteknik där man använder sig av automatiska ventiler som säkerställer att trycket i tryckkokaren inte överstiger en viss nivå. Vid behov släpper tryckkokaren automatiskt ut övertycket. Den integrerade ångstoppen ser även till att man endast kan öppna tryckkokaren när allt tryck har släppts ut.

Säkerhet är ett område där det inte kompromissas något från dessa tillverkare. När man köper en tryckkokare från Fissler, Demeyere eller WMF, då vet man vad man får. Man får en fungerade och bra tryckkokare av högsta kvalitet som har fungerade säkerhetsanordningar.

Hälsosam och lätt tillagning

En tryckkokare är idealisk för det moderna köket. Den säkerställer en hälsosam kost genom tillagningen. Syret tas bort genom tryckkokningen vilket leder till kortare koktider, att vitaminerna, mineralerna, näringsämnena och smakerna behålls.

Nedan diagram visar hur mycket C-vitamin som finns kvar efter tillagning av vissa grönsaker i tryckkokaren. (Vitamin C/100g)

Hälsosam matlagning tabell

Till tryckkokarna i butiken

Tryckkokare