Tips på vad du bör tänka på när du ska köpa vinglas


Det finns idag en mängd olika varianter av vinglas att välja mellan och nedan finner du en guide till hur du väljer ett vinglas som passar just dig. Med rätt sorts vinglas framhäver man smaken på vinet.Köpguide vinglas

Ett vinglas består av tre olika delar:

- Kupa (skålen)
- Stjälk
- Fot

Man kan sedan dela upp vinglasen i tre olika huvudkategorier beroende på vilken typ av vin:

- Rödvinsglas
- Vitvinsglas
- Champagneglas


Rödvinsglas

Glas för rödvin har oftast en större kupa för att vinet ska kunna luftas och på så sätt kunna återge vinets karaktär och bouquet på ett så bra sätt som möjligt. Nedan är de tre olika typerna av rödvinsglas.

Burgundy vinglas

Vinglas som passar speciellt bra för aromatiska röda viner så som Burgundy och Pinot Noir. Den generösa päronformade kupan tillåter mer mogna viner med moderat tannin att andas öppet, vilket gör att man kan uppskatta nyanserna bland mer komplexa viner. Burgundy glas är oftast bredare än Bordeaux glas och på det sättet leder det vinet till tungspetsen på ett naturligt sätt.

Bordeaux vinglas

Glasen har oftast en hög men inte så bred kupa och passar perfekt för större, komplexa viner med mer tannin. Den stora kupan/skålen ger dig möjlighet att kunna känna de rika aromerna på ett härligt sätt. Bordeaux vinglaset passar till bland annat till Carbernet och Merlot. Den här typen av vinglas leder vinet till den bakre delen i munnen.

Rödvinsglas Classic

Glas för fylliga röda viner där man drar nytta av den större kupan för att verkligen kunna känna vinets fyllighet.

Nedan kan du se de tre olika typerna av rödvinsglas:

RödvinsglasVitvinsglas

Glas för vitt vin varierar en del gällande både storlek och form för att på så sätt kunna förstärka de unika egenskaperna de olika vinerna har. Men generellt sett kan man dela upp vitvinsglas i två grupper.

Vitvinsglas

Ett glas för skarpa viner. Ett mycket mångsidigt glas och en favorit för de som föredrar ett glas för att njuta av både röda och vita viner. Idealisk för fylliga vita viner och medelfylliga röda viner.

Vitvinsglas litet

Glas för fräscha och lätta viner. Elegant form väl lämpad för lätta och medium fylliga vita viner samt lätta rödviner.

För att bevara en frisk och fräsch smak har många vitvinsglas en mindre öppning än rödvinsglas. Detta beror på att desto mer syre som kommer i kontakt med vinet, desto snabbare oxidation som i sin tur ändrar smaken på vinet. Därav är öppningen på vitvinsglas mindre.

Nedan kan du se de två olika typerna av vitvinsglas:
Vitvinsglas litetChampagneglas

Det finns två typer av champagneglas, dels det klassiska champagneglaset och även champagneskålen.

Champagneglas

Den klassiska utformningen av ett champagneglas med den karaktäristiska långa stjälken och en lång och smal skål. Utformningen av glaset är elegant samtidigt som det behåller bubblorna i champagnen tack vara den mindre öppningen upptill. Därav är glasets öppning ännu mindre än hos vanliga röd och vitvinsglas.

Champagneskål

Detta glas är främst till för champagnecocktails, där man blandar champagne med någon annan ingrediens. Detta eftersom glasets öppning är stort och behåller därmed inte bubblorna på samma sätt som ett klassiskt långsmalt champagneglas.

Nedan kan du se de två olika typerna av champagneglas:

Champagneglas

Till vinglasen i butiken

Klicka nedan för att se alla vinglas i butiken.

Vinglas