Skötselråd rostfria stekpannor och kokkärl
Alltid fri fraktAlltid fri frakt
Öppet köp 90 dagarÖppet köp 90 dagar
Snabbt & enkeltSnabbt & enkelt
Telefon kundtjänst
Kundtjänst
   
  Kategorier

  Skötselråd - Stek- och kokkärl


  Skötselråd för rostfria stekpannor och kokkärl utan non-stick beläggning

  Fördelen med rostfria stekpannor och kokkärl utan non-stick beläggning är att dom kan köras i diskmaskin vilket gör rengöringen smidig. I och med att stekpannorna, kastrullerna eller grytorna är av rostfritt stål kan det uppstå dels kalkavlagringar eller proteinfläckar i botten av stek- och kokkärlen på samma sätt som man ibland måste avkalka kaffebryggaren eller vattenkokaren.

  Proteinfläckar brukar kunna uppstå om man inte har fått bort dom i diskningen och dom syns då som vita fläckar i botten av stek- och kokkärlen som ibland kan vara svåra att få bort med vanligt diskmedel. Det finns ett par enkla sätt att få bort eventuella proteinfläckar eller kalkavlagringar:

  • Använd lite ättika (1 matsked) på ett hushållspapper och gnugga på fläckarna så kommer dom att försvinna snabb och enkelt.

  • Ett annat tips är att koka upp vatten i kastrullen eller stekpannan och tillsätt lite citronsyra (cirka 1 matsked) och låt det koka ytterligare 5 minuter. Det blir skinande blankt.

  Det är just med ättika eller citronsyra som man enklast får bort både kalkavlagringar och proteinfläckar som man inte har fått bort i diskningen.


  Inbrända matrester

  Visst har dom flesta glömt bort en kastrull eller stekpanna på spisen och det har bränt fast. Om det är rostfria stekpannor, kastruller eller grytor utan non-stick beläggning finns det några enkla knep.

  Diska ur den rostfria stekpannan, kastrullen eller grytan med varmt vatten och diskmedel så gott det går. Om det fortfarande sitter kvar inbrända matrester som inte går bort, fyll på med 0,5 liter vatten och tillsätt lite handdiskdiskmedel och låt det koka 5 minuter. Prova sedan att gnugga med en diskborste för att se om det går bort.

  Om det fortfarande inte går bort kan man koka upp 0,5 liter vatten med lite maskindiskmedel och låta det koka i stekpannan, kastrullen eller grytan i cirka 5 minuter. Då brukar även de allra värsta inbrända matresterna gå bort. Beroende på hur mycket man har bränt fast, kan man få upprepa processen för att få till ett fullgott resultat.

  Man ska alltid diska av stekpannan, kastrullen eller grytan ordentligt efter att man har använt maskindiskmedel för att koka ur pannan.

  Ett annat sätt att få bort inbrända matrester är att man tillsätter lite bakpulver i den rostfria stekpannan eller kokkärlet tillsammans med en skvätt vatten så att bakpulvret aktiveras. Låt det sedan stå några timmar och därefter diska av kokkärlet.

  Viktigt!
  Det är viktigt när man använder maskindiskmedel utanför diskmaskinen att man hanterar det varsamt eftersom det är starka kemikalier och det kan vara frätande. Använd gummihandskar för att undvika kontakt med huden.